داربست چیست؟
حتما تاکنون هنگام عبور از معابر و خیابان ها چینشی فلزی شکل که با ابزار مخصوصی روی هم تعبیه شده اند، نظر شما را جلب کرده است. اسم این چینش داربست است. داربست ها سازه هایی هستند که برای مدتی کوتاه و انجام کارهایی مخصوص در ارتفاع به کار می روند.
بستن داربست به ظرافت و تخصص نیاز دارد. چرا که در صورت بروز یک اشتباه کوچک می تواند منجر به صدمه و یا حتی مرگ افرادی شود که روی آن مشغول به کار هستند. معمولا داربست ها وزن زیادی ندارند اما درست بستن آن می تواند ایمنی خوبی به همراه داشته باشد.
کار در ارتفاع در مقایسه با داربست
کار در ارتفاع برای انجام امور پیچ و رولپلاک نما، نماشویی، نورپردازی و … بسیار به صرفه تر و ارزان تر از داربست است و در زمان بسیار کمتری انجام میشود. همچنین مزاحمت و دردسر کمتری برای صاحبین خانه و همسایه ها دارد. کار در ارتفاع به روش دسترسی با طناب در شرایط جوی گوناگون صورت میگیرد و ایمنی بسیار بالاتری نسبت به داربست دارد.
انواع داربست ها
داربست از جنس های مختلفی ساخته می شوند و دارای انواع متنوعی هستند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
-
داربست چوبی
اسکافلد چوبی در ساختمان خود نردبان های مخصوصی دارند. این داربست های ثابت از چیده شدن تخته، خرک و پل موقت ساخته می شوند.
-
داربست فلزی
مشهودترین و پرکاربردترین نوع داربست ها، داربست های فلزی هستند. ممکن است هنگام نما زدن ساختمان این داربست ها را مشاهده کرده باشید. ساختمان این داربست ها را لوله هایی از جنس فولاد تشکیل می دهد که هر کدام 5 سانتی متر طول و 4 میلی متر قطر دارند. این لوله ها توسط بست های مخصوص روی هم سوار می شوند.
-
داربست های معلق
همان طور که از نام آن پیداست این داربست ها را در مناطقی به کار می برند که قرارگیری داربست بر روی سطح زمین امکان پذیر نیست. بنابراین این داربست ها به دیوار سازه ها تکیه داده می شوند و چون به صورت یک سکو از سازه ها بیرون می زنند، به آن ها داربست معلق و یا سکویی می گویند.
-
داربست پایه دار
- از این داربست در مواردی استفاده می شود که سرعت تشکیل داربست، مهم تلقی می شود. این داربست ها نباید از سه ردیف بیشتر چیده شوند. همچنین ارتفاع این داربست ها تا زمین نباید از 4.5 متر بیشتر باشد.
چون این داربست ها طبقه طبقه روی هم قرار دارند، باید پایه های آن را به خوبی ثابت کنید و مانع از هرگونه حرکت در آن شوید. در این نوع از داربست ها به سبب فاصله ی میان طبقات برای تردد از نردبان استفاده می شود.
آشنایی با اجزای داربست ها
داربست ها اجزای مختلفی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
-
ستون
ستون داربست یک جسم استوانه ای شکل است که به عنوان تکیه گاه داربست کاربرد دارد. این ستون معمولا به صورت عمود بر زمین و هم راستا با سازه بسته می شود. این ستون ها در اندازه های شش متری موجود هستند و برای اتصال آن ها از بست های برشی کمک گرفته می شود.
-
لوله ای افقی سراسری
وظیفه ی این داربست ها نگه داشتن داربست به صورت افقی است. معمولا روی این لوله ها تکیه گاه های چوبی و تخته ای قرار می گیرد. این لوله ها به وسیله ی بست به لوله های عمودی متصل می گردد.
-
لوله های زیر چوب
نوع دیگری از لوله های افقی هستند که میان لوله های افقی سراسری و دیوار سازه ها قرار می گیرد. این لوله ها مکانی برای نگهداری سکوهای تخته ای هستند.
-
شمع مایل
شمع مایل یک جسم استوانه ای شکل است که روی زمین و یا در کنار سازه قرار داده می شود. در واقع این لوله ها کمی متمایل هستند و کمی از وزن داربست روی آن ها می افتد.
-
لوله های مهار کننده
لوله های مهار کننده به صورت مورب میان طبقات داربست قرار می گیرد و از این راه مانع حرکت داربست می شود و آن را ثابت و بی حرکت نگه می دارد.
-
قید دیواره درگاهی
این جسم استوانه ای شکل میان دو سطح هم شکل مثل لغازهای درگاهی با دیواره های پنجره گوه کوبی قرار داده می شود. از این طریق نیمی از وزن داربست به ساختمان منتقل شده و دیگر حرکت نمی کند.
-
میله شکاف دار برای متصل کردن
این لوله می تواند دو لوله را به هم متصل کند. البته این اتصال داخلی است.
-
اتصالات زیر سقف و غیره
این اتصالات در بخش انتهایی لوله ی عمودی قرار دارند که به پل ها زیر سقف وصل می شوند.
-
بست پله ای و صفحه پله
برای ایجاد چند طبقه داربست و کم کردن خطر و تردد راحت تر پله هایی روی داربست نصب می شود که این کار به کمک بست پله ای و صفحه ی آن انجام می شود.
-
بست گوشه ی راست، زیر تخته گردان، بوشی و خاردار
بست گوشه ی راست می تواند ستون داربست را به لوله ی افقی سراسری وصل کند. بست زیر لوله برای اتصال لوله های زیر تخته به لوله ی افقی سراسری به کار می رود. بست گردان هم دو لوله ی زاویه دار را به هم متصل می کند. بست بوشی نیز دو سر دو لوله را به هم وصل می کند. همچنین بست خاردار نیز برای اتصال لوله های دو تکه مورد استفاده قرار می گیرد.
-
پایه ی قابل کنترل
این وسیله درون قسمت پایین لوله های داربست قرار می گیرد و می توان به کمک آن ارتفاع داربست را کنترل کرد.
-
محافظ لاستیکی
این محافظ ها از جنس پلاستیک هستند و در انتهای لوله های داربست قرار می گیرند، تا از هرگونه آسیب هنگام برخورد سر با داربست جلوگیری شود.
نکات مهم و ضروری هنگام بستن داربست
- داربست باید بر صفحات زیر ستون قرار گرفته باشد.
- فاصله ی میان لوله های نگه دارنده ی تخته باید با عرض تخته تناسب داشته باشد.
- تخته ها باید طوری کنار هم چیده شوند که هیچگونه فضای خالی بین آن ها وجود نداشته باشد.
- عرض تخته برای ایستادن .0625 متر و برای قرار دادن مصالح 0.85 متر باشد.
- سکوهایی که در ارتفاع دو متر یا بیشتر قرار دارند باید از نوع تخته پنجه باشند و ضخامت آن ها نیز در این حالیت باید بیشتر از 200 میلی متر باشد.
قیمت داربست
داربست ها بسته به نوعشان قیمت های متفاوتی دارند که حدودا در رنج های قیمتی زیر یافت می شوند:
لوله های داربستی سبک، معمولی و سنگین به ترتیب با قیمت 93000، 107000 و 133000 تومان یافت می شوند.
همچنین قیمت انواع بست داربست های موجود در بازار به این شرح است:
- بست از نوع سنگین 13700 تومان
- بست داربست از نوع سبک 1200تومان
- تک پیچ 7500 تومان
- گردان 16500 تومان
- رابط 20 متری 7000 تومان
- بست رابط 17 متری با قیمت 6700 تومان
چه موقع از داربست استفاده می کنند؟
داربست ها تجهیزاتی هستند که برای کار در ارتفاع به کار برده می شوند. بنا بر قوانین ساز و کار داربست ها برای استفاده از ارتفاع 2 متر به بالا کاربرد دارند. رایج ترین استفاده از داربست هنگام نما زدن ساختمان ها مشاهده می شود. با این حال از داربست برای رنگ آمیزی کردن دیوارها، پاک کردن شیشه های ساختمان های بلند و … استفاده می شوند.
اجرای داربست چگونه است؟
داربست ها در دو نوع کوتاه و بلند فلزی ساخته می شوند. داربست های کوتاه معمولا برای ارتفاعات کم و بخش های داخلی ساختمان کاربرد دارند. برای ساخت و اجرای این داربست به دو بشکه ی بزرگ و یک تخته نیاز داریم. معمولا این داربست ایمنی زیادی ندارد، به همین خاطر نباید مصالح را روی تخته قرار داد. زیرا ممکن است تخته یا بشکه بشکند و منجر به سقوط کارگران شود.
داربست های بلند هم از اتصال لوله های فولادی اجرا می شوند. برای این منظور از بست های زوجی، گردان استفاده می کنند. دقت داشته باشید که فاصله ی عمودی بین لوله های افقی بیشتر از 2 متر نشود. محل قرارگیری افراد در ارتفاع باید حداقل 50 سانتی متر باشد. فاصله ی بین لوله های عمودی باید حداقل 1.8 متر برای کارهای سنگین و برای کارهای غیر سنگین نیز باید حداقل 2.3 متر باشد.
ضخامت لوله ای که استفاده می شود نباید از 5 سانتی متر کمتر باشد. لوله های داربست نباید روی زمین باشند؛ بلکه باید روی ورق های فلزی قرار بگیرد که 5.22 سانتی متر عرض و 4سانتی متر طول دارد. دقت داشته باشید که داربست باید حداقل 300 متر از کابل های برق فاصله داشته باشد. همچنین نباید از بست های چدنی برای اتصال لوله های داربست استفاده کنید.
دوستان و همراهان گرامی از این که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید، از شما سپاسگزاریم. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد. لطفا دیدگاه های خود را با ما در میان بگذارید.